BARA
Bara nedir ve ne için kullanılır?
Bara elektrik enerjisinin aynı gerilim ve frekansta bir araya geldiği ve dağıtıldığı üniteye verilen isimdir. Bara çoğunlukla elektriğin tek sistemden kontrol edilmesine yarar. İletken olan ve kumanda sistemi olarak da niteleyebileceğimiz bara, üniteleri iletişim halinde tutar. En çok kullanıldıkları alanlardan biri de santrallerdir. Burada baralar üretilen elektriğin şalt sahalarında kullanılan cihazlara iletilmesini sağlar. Bara sistemleri nötr, faz ya da toprak iletkeni olarak kullanılabilir. Peki bara neyden yapılır? Bara yapımında bakır ve alüminyum kullanılır. Bakır bara alüminyum baraya oranla yüzde 25 daha iletkendir. Bu nedenle de bakır baralarda taşınan akım alüminyum baralardan fazladır.
Bara nerede kullanılır?
Bara kullanım sahası geniştir. Trafo merkezlerinde, santrallerde, elektrik dağıtım panolarında, ölçme merkezlerinde, şalt sahaları ve buna benzeyen alanlarda bara kullanılır. En çok da şalt sahalarında bara tercih edilİr. Buradaki baralar trafo ile gerilim hatları arasında köprü olarak emniyetli ve düzgün bağlantı oluşturur.
Bara çeşitleri
Bara denilince 4 farklı çeşit öne çıkar: Çift bara sistemi, tek bara sistemi, santral içi ihtiyaç bara sistemleri ve yardımcı baralardır. Hangi sistemin tercih edileceği noktasında ise yükün cinsine ve miktarına bağlıdır. Ayrıca kullanılacak alanın sahip olduğu özellikler, enerji miktarının sürekliliği ve beslenme kaynaklarının sayısı da tercihte çok önemlidir. Tesislerde kullanılacak elektrik sistemleri baralar yardımıyla cihazlara aktarılır. Bu sebeple kullanılacak elektrik yüküne bağlı olarak hangi bara sisteminin kullanılacağına karar verilebilir.
MÜŞTERİ HİZMETLERİ